Cosplay

Självklart kommer NärCon att arrangera en tävling för alla cosplayare även i år! Precis som de senaste åren så kommer man kunna tävla både med en egen dräkt och med en sketch. NärCons cosplaytävling är i år super charged, och är ett kval både till the Nordic Cosplay Championship, och EuroCosplay Championships!

”Cosplay” är det när man klär ut sig till kända karaktärer från t.ex. serier eller filmer. Ordet ”Cosplay” är en förkortning på ”CostumePlay” och det kommer från grunden, likt mycket annat i konventsvärlden, från gamla Star Trek-konvent i USA. På NärCon så kommer man, som nämndes tidigare, att kunna vara med och tävla med sin dräkt för att vinna pris i olika kategorier, men självklart behöver man inte tävla för att kunna cosplaya och ha roligt!

Tävlingen kommer att ha begränsade platser för de som tävlar, 100 cosplaypass kommer att släppas och det kommer vara först till kvarn som gäller. Ett cosplaypass krävs för att få vara med och tävla i solotävlingen. Däremot är sketchtävlingen öppen för alla. Vissa undrar säkert varför och det som skiljer de båda tävlingarna är hur häftiga saker man vinner.

Senast två veckor innan konventet kommer alla de som införskaffat cosplaypass att behöva skicka in referensbilder samt info om sin karaktär till cosplay @ narcon .se. Hit har ni även möjlighet att skicka ”work in progress”- information för de som vill visa upp arbetet med sin dräkt.

Om du ska ställa upp i solotävlingen skall din dräkt främst vara egenhändigt gjord. Om du har köpt något och sedan modifierat detta på ett märkbart sätt så räknas detta som att du gjort den själv. Vi tillåter även ett fåtal detaljer som är inköpta och omodifierade. Alla vapen som ska användas till cosplay måste föja våra vapenregler. I övrigt får du klä ut dig till vilken karaktär du vill, så länge din utstyrsel följer svensk lag.

Ett cosplaypass kostar 50 kr och köps i biljettsystemet tillsammans med din inträdesbiljett!

De PRELIMINÄRA, priskategorierna är som följer:

 • Bästa Sketch – Roligast sketch vinner (ännu ej bestämt ifall detta döms av röstning, en jury eller både och)
 • Bästa Props – Här tittar en jury på en enskild, avskiljd detalj från din dräkt. Alltså ett vapen, en rustningsdel eller dyl.
 • Bästa Karaktär – Juryn kikar på vilken cosplayare som mest efterliknar sin karaktär i både utseende och personlighet.
 • Bästa Idé – Juryn bedömer vem som har kommit på smartast/roligast lösning till sin cosplay, utan att titta på hantverkskvalité.
 • Bästa Hantverk – Motsatsen till det ovanstående, här kikar juryn bara på ditt hantverk. Det spelar inte så stor roll exakt hur likt det har blivit, utan det handlar mer om ett genuint, snyggt arbete.
 • Bästa Cosplay – En sammanslagning av alla de tidigare kategorierna. Det här är det största priset som Juryn kan ge ut och vinnaren får den stora äran att representera NärCon under nästa års Cosplay SM.
 • Publikens Val – Kanske det mest prestigefyllda av alla priser. Röstas fram av konventets besökare och handlar därför om att fånga folkets hjärta!

Men, cosplay handlar faktiskt inte bara om att tävla, det är faktiskt en minoritet av alla konventets cosplayare som faktiskt är med i tävlingen. För de allra flesta handlar cosplay om gemenskap genom de karaktärer som man klär ut sig till. NärCon vill i år satsa på att ta vara på detta och kommer därför engagera sig i att hitta på saker för alla er cosplayare som bara vill flumma runt och ha kul. Vi håller just nu på att brainstorm:a fram idéer på vad för aktiviteter som man kan göra med cosplayare och vi skulle mer än gärna vilja ha er hjälp med detta! Några av de sakerna som vi kommit på är:

 • – Arrangerade fotoshoots för olika serier (Naruto, Hetalia o.s.v.)
 • – CMV-inspelning
 • – Organiserad, synkroniserad dans
 • – Flashmobs

Ju fler idéer vi får, desto mer roligt kan vi göra för alla cosplayare, så var inte rädda för att höra av er!

NärCons cosplaytävling kvalar till EuroCosplay!

Hurra  för alla cosplayfans, NärCons cosplaytävling är i år nordens hetaste! Förutom vår enorma satsning The Nordic Cosplay Championship, så går NärCons tävling nu också till EuroCosplay. EuroCosplay är Europas största cosplaytävling, och vinnare av NärCons tävling får både resa till och boende i England betalat för hela helgen EuroCosplay pågår. För mer info om EuroCosplay, se deras hemsida och deras Facebook-fanpage. Regler för kval till EuroCosplay finns här.

Om man har några idéer eller frågor så går det bra att skriva på forumet, eller att kontakta kundtjänst!

Vill du och din grupp vara med i sketchtävlingen? Klicka här!

Gå nu och fortsätt sy så syns vi i sommar!