FAQ

FAQ står för ”Frequently Asked Questions”, det vill säga frågor som ställs ofta. Här finns svar på de frågor som är vanligast att våra besökare ställer. Innan du kontaktar kundtjänst med dina funderingar bör du titta igenom listan nedan för att se om du kan hitta svaren där.

När och var är NärCon 2012?
NärCon öppnar officiellt på torsdagen 26:e juli kl 13:37. Sedan är det öppet dygnet runt tills det avslutas på söndagen 29:e juli ca kl 12. Liksom förra året håller vi till i Linköpings Universitet lokaler på Campus Valla, i Linköping. Dock kommer både sovsalarna och campingen att öppna redan onsdagen 25:e juli. Så även om alla aktiviteter startar på torsdagen, kan du komma redan på onsdagen och få en dags extra myshäng med dina NärCon-vänner! 🙂

Hur mycket kostar NärCon?
Inträdet för hela konventet kostar endast 350 kr (inklusive obligatoriskt medlemskap i föreningen NärCon). För dig som vill ha en sovplats kan du antingen köpa en sovsalsbiljett á 100 kr eller en tältplats på vår festivalcamping á 50 kr. Barn under 7 år går in gratis på NärCon.

Du kan även köpa endagsbiljett till NärCon. Dessa kostar 150 kr (inklusive obligatoriskt medlemskap i föreningen NärCon) och säljs förutom på biljett.narcon.se även på plats på NärCon.

Vill du delta i cosplay-tävlingen kostar det 50 kr extra. (Dock får såklart alla som vill cosplaya hur mycket de vill under NärCon utan att det kostar någonting. Det är bara tävlingen som kostar extra.) Observera att du inte kan ställa upp i cosplay-tävlingen om du ska jobba på NärCon.

Är du en konstnär/författare som vill visa upp/sälja dina alster i Artist Alley kostar det också 50 kr extra.

I vissa fall är det även en extra avgift för att delta i en e-sporttävling. Detta varierar dock, så kolla infon under varje enskild turnering – de flesta är gratis!

Utöver själva biljettkostnaden och de pengar du väljer att lägga på mat (som exempel kan nämnas att en hamburgare kostar ca 30 kr och en läsk ca 10 kr) bör du räkna med att det kommer gå åt lite fickpengar också eftersom det finns många butiker på plats som säljer alla möjliga fina, roliga och nördiga prylar.

Jag har varit på NärCon tidigare så jag har redan betalat medlemsavgift. Måste jag betala den igen?
Medlemsskapet är bara giltigt ett år. Så ja, du måste dessvärre betala medlemsavgiften även detta år.

Hur gör jag för att köpa biljetter till NärCon?
Biljetter till hela evenemanget kommer du from 5/4 kunna köpa via vårt biljettsystem ConMan, där du registrerar ett personligt konto. När du betalat får du en digital biljett som du själv får skriva ut. När du kommer till NärCon visar du upp din utskrivna biljett och får då ett konventsband, vilket är ett tygarmband som är ditt bevis på att du betalt biljett. Personer som inte har konventsband kommer att avvisas från området. Endagsbiljetter för torsdag, fredag, lördag och söndag kommer du kunna köpa i dörren.

Jag har varit på NärCon tidigare så jag har redan inloggningsuppgifter. Men jag kan inte logga in! Vad är felet?
Det är första gången vi använder oss av just ConMan, så även om du har varit på NärCon tidigare finns inte dina gamla inloggningsuppgifter kvar utan du måste du skapa ett nytt konto.

Jag har fyllt i mina kontaktuppgifter i ConMan men inte fått något mejl för att aktivera kontot. Vad gör jag?
Kolla i första hand att mejlet inte hamnat i din skräpmapp. I andra hand kontaktar du kundtjänst.

Jag har registrerat mig i ConMan men nu kan jag inte logga in. Vad gör jag?
Kontrollera att du verkligen använder rätt användarnamn. En del gör felet att de försöker logga in med sin mejladress eller personnummer. Rätt användarnamn är det som du själv fick hitta på efter att du fick aktiveringsmejlet. I andra hand kan du prova att återställa ditt lösenord. I tredje hand, kontakta kundtjänst.

Hur gör jag för att betala för min biljett?
Betala gör du via Payson. Du väljer själv om du vill betala med kontokort (Visa och Mastercard) eller internetbank (Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea). Om du inte har möjlighet att betala med kontokort eller internetbank, finns möjligheten att någon annan köper biljetten åt dig och sedan för över den till ditt konto i ConMan (se nedan).

Hur vet jag att mitt köp har gått igenom?
När du loggar in i ConMan ska du högst upp på första sidan se en länk till din biljett i PDF-format. Biljetten är tydligt märkt med ”NärCon” och ”Detta är din biljett”. Har du ingen sådan biljett har ditt köp misslyckats av någon anledning (det vanligaste är att man inte har tillräckligt med pengar på kontot eller att man skrivit in fel kod) och du får försöka igen.

Går det att köpa flera biljetter samtidigt (tex både till mig själv och min kompis)?
Ja, det går bra, förutsatt att din kompis också har skapat ett eget konto med sitt personnummer i ConMan. Efter att du köpt biljetterna kan du överlåta den extra biljetten till din kompis. Observera att det är en biljett per person som gäller! Du kan alltså inte köpa två biljetter i systemet, skriva ut en enda pappersbiljett och sedan använda den för att checka in både dig och en kompis på NärCon – din kompis måste skaffa ett eget konto, få biljetten överförd till sig och skriva ut sin egen pappersbiljett.

Går det att hämta ut sitt konventsband i förväg?
Ja! Det kommer gå att hämta sitt band i receptionen mellan kl 16 och kl 21 på onsdagen 25/7, dvs dagen innan NärCon öppnar på riktigt. Sedan kommer det inte gå att hämta ut några band förrän på torsdagen 26/7 kl 13.37.

Vad gör jag om jag köpt en biljett men det sedan visar sig att jag inte kan gå? Kan jag få tillbaka mina pengar eller sälja biljetten vidare?
Du kan inte få pengarna tillbaka av NärCon men du kan sälja biljetten vidare till en annan besökare, förutsatt att du säljer den till samma pris som du köpte den. Vi vill hålla priset för NärCon på den låga nivå vi sätter. Vi vill inte att det skapas en andrahands-marknad där vissa personer köper upp massa biljetter bara för att sälja dem vidare till ockerpriser. Om någon försöker sälja en biljett till dig för ett dyrare pris, rapportera detta till oss i NärCon!

Var kan man köpa t-shirts, kåsor och andra saker med NärCon-tryck?
I vårt biljettsystem kan du förhandsköpa bl.a. t-tröjor, kåsor, matbiljetter, som sedan hämtas ut på plats på konventet i NC-store mot att du visar upp din biljett. Det går även bra att köpa prylarna på plats, men eftersom det är först till kvarn som gäller, rekommenderar vi att du förköper.

Jag har beställt biljett/t-shirt/kåsa/matbiljetter men inte fått någonting postat till mig. Hjälp!
Vi postar ingenting. Biljetten får du i digital form och du får själv skriva ut den. När du kommer till NärCon visar du upp din biljett i NC-store och får då alla andra saker du betalat för. Smart va?

Jag har redan beställt en biljett. Nu vill jag beställa ett cosplaypass/en t-shirt/matbiljetter också. Går det?
Ja, det går utmärkt att logga in i systemet och lägga en ytterligare beställning vid ett senare tillfälle. Dock måste du för varje ny beställning betala en ny transaktionsavgift.

Hur gammal måste jag vara för att få åka på NärCon?
NärCon har ingen åldersgräns. Detta gäller även för sovsalarna och campingen. Om du har tänkt åka utan sällskap till NärCon rekommenderar vi att du är åtminstone 13 år gammal. Detta är dock bara en riktlinje och beslutet bör fattas av målsman beroende på tidigare erfarenheter, mognadsgrad och sällskap på konventet.

Mitt barn vill åka på NärCon men jag vet inte om jag bör låta henom åka – borde jag det?
Läs NärCons info till föräldrar här innan du fattar ditt beslut.

Hur tar man sig till NärCon?
Ett populärt alternativ för att ta sig till NärCon är att åka med våra bussar. Du kan läsa mer om dessa här.

Om du tar dig till Linköping med tåg eller långdistansbuss (tex Swebus eller Bus4you) anländer du till Linköpings Resecentrum. Därifrån tar du buss 12 mot Lambohov via Universitetet eller buss 20 mot Mjärdevi via Universitetet. Gå av vid hållplats Universitetet så är du bara en kort promenad från konventsområdet. Du kommer att se åt vilket håll du ska gå!

Alternativt kan du ta buss 3 mot Ryd och gå av vid hållplats Solhaga. Därifrån går du över vägen, förbi McDonald’s, genom gångtunneln och upp för backen med alla märken målade på asfalten. Sen är du framme!

Östgötatrafikens hemsida kan du söka efter busstider som passar dig. Det enklaste sättet att betala för en enkel bussresa är att skicka ett sms till 72365 med texten ”LU” om du är under 26 eller ”LV” om du är 26 eller äldre. Du får då din biljett som ett sms som du visar upp för busschauffören. Man kan också köpa en enkelbiljett i den gröna Quickomaten utanför stationsbyggnaden eller i luckan hos Östgötatrafiken.

Åker du bil kan du söka efter vägbeskrivning på Eniros hemsida. Ange ”Linköpings Tekniska högskola, LINKÖPING” som slutdestination.

Hur gör jag för att få SJ-rabatt på min resa till NärCon?
1. Ring 0771-75 75 55 (SJ affärsresor) och välj tonval 1 (bokning av resa). Du kopplas då till en säljare.
2. Säg att du vill boka en resa på kundnummer 997994.
3. Uppge kampanjkoden ”LSU 2012” och boka din resa. Det är viktigt att resan sker i samband med tiden då konventet är och att resan går från och/eller till Linköping. Säljaren kan hjälpa dig så att du får den billigaste biljetten.

Observera att kampanjen gäller lågbelagda tåg, alltså inte tåg i peak-avgångar. Det innebär att platser tar slut och att kampanjkoden inte finns på alla tåg.

Finns det någon parkering i anslutning till NärCon?
Ja, det finns en stor parkering intill NärCon-området där det är gratis att stå hela helgen. Inget speciellt parkeringstillstånd krävs. Kolla bara så du ställer dig på rätt plats, det finns några där det krävs att man köper parkeringsbiljett.

Hur sover man på NärCon?
Det finns sovsalar – det vill säga klassrum/gymnastiksalar som är till för att sova i. Det är ingen könsuppdelning utan både killar och tjejer sover i samma sal. Vilken sovsal du ska sova i får du välja själv i vårt biljettsystem, så om du och dina kompisar vill sova i samma sovsal bör det inte vara några problem. Observera att sovsalsplatserna just nu är slutsålda. Det kan dock dyka upp fler sovsalsplatser längre fram – vi jobbar på det!

Nytt för i år är att vi även har en festivalcamping i anslutning till NärCon-området. Vill du sova där måste du själv ta med tält och allt annat du behöver.

Finns det sängar/madrasser i sovsalarna?
Nej. NärCon står bara för golvytan; du måste själv ta med dig liggunderlag och sovsäck eller motsvarande.

Vad gör jag om jag inte hinner köpa en sovsalsbiljett innan de tar slut?
Det är inte tillåtet att sova någon annanstans på området än i sovsalarna – ligger det sovande människor i korridorerna kan det innebära en säkerhetsrisk ifall det t.ex. skulle börja brinna.

Har du inte lyckats få tag i en sovsalsbiljett kan du alltid tälta på vår festivalcamping. Annars får du lösa boende på annat sätt, t.ex. bo hos en kompis. Har du ingen kompis i Linköping kan du kolla NärCons forum efter andra NärCon-besökare som bor i Linköping. Andra alternativ är Scandic Linköping Väst, Linköpings Cityhotell och vandrarhem eller Couchsurfing.

Hur fungerar det med matbiljetter?
Du måste inte ha matbiljetter för att köpa mat på NärCon, det går utmärkt med kontanter. Men matbiljetter är ett bra sätt att på förhand säkerställa att du inte kommer lägga alla dina pengar på godis och snygga nyckelringar. Det går till så här: Du förköper så många biljetter du vill ha via vårt biljettsystem och hämtar sedan ut dem på plats på NärCon genom att visa din utskrivna biljett. Biljetterna kan sedan bytas in i grillen, cafeterian eller josbaren. En biljett motsvarar en hamburgare, en bit paj, en smoothie eller liknande.

Jag vill jobba på NärCon, hur gör jag?
Registrera ett användarkonto på Panda. Där kan du se vilka olika team som söker arbetare och ansöka till de team du är intresserad av. Det är helt gratis att registera sig!

Hur mycket måste jag arbeta om jag är personal på NärCon?
I regel arbetar man totalt 5 pass á 4 timmar under NärCon. Vissa team kan ha andra arbetstider, kontrollera tiderna för varje team på Panda

Vad får jag om jag arbetar på NärCon?
Som personal på NärCon får man ingen lön men däremot en rad förmåner – gratis inträde, tillträde till det fina personalområdet och personalsovsalarna, gratis t-shirt och kåsa, en matbiljett per arbetat pass och inte minst vänner för livet!

Jag vill cosplay:a på NärCon, hur gör jag?
Det är fritt fram att cosplay:a hur mycket man vill under hela NärCon, det behöver man inte föranmäla på något sätt. Om du däremot vill ställa upp i cosplay-tävlingen måste du köpa ett cosplay-tävlingspass i vårt biljettsystem. Ytterligare information kommer sedan att skickas till dig.

Får jag cosplay:a vad jag vill?
Ja, det får du. Men ju nördigare, desto bättre!

Jag vill ställa upp i cosplay-tävlingen. Hur mycket av min cosplay-utstyrsel måste jag göra själv?
Dräkten skall vara främst självgjord. Om du har köpt något och sedan modifierat detta på ett märkbart sätt så räknas detta som att du gjort den själv. Vi tillåter även ett fåtal detaljer som är inköpta och omodifierade.

Det ingår ett svärd/en kniv/annat vapen i min cosplay-utstyrsel. Får jag ta med det?
Läs reglerna här.

Jag har en butik och vill sälja saker på NärCon, hur gör jag?
Ta kontakt med: 

Jag är konstnär/författare och vill visa upp/sälja saker i Artist Alley, hur gör jag?
Köp ett Artist Alley-pass i vårt biljettsystem, därefter skickas mer information till dig.

Vad innebär ett Artist Alley-pass?
Läs mer här.

Vad gör man med sina värdesaker under NärCon?
I anslutning till Terra-sovsalen finns små skåp där värdesaker kan låsas in under natten. Inget hänglås behövs. Du kan även lämna in saker i garderoben för förvaring. NärCon tar inte ansvar för inlämnade prylar.

Jag hörde att det finns en pool på NärCon! Får jag bada i den?
Ja! Det kostar inget extra och allt du behöver är badkläder och handduk. Tänk på att det är klor i poolen så var försiktig om du är känslig mot detta.

Finns det tillgång till datorer/Internet på NärCon?
För dig som pluggar på något universitet och har ett Eduroam-konto kan detta användas för att surfa. Det kommer även finnas ett fåtal datorer med internet tillgängliga för övriga besökare.

Finns det duschar på NärCon?
Ja. I anslutning till sovsalarna i Campushallen finns det omklädningsrum och duschar (dessa är könsuppdelade med tjejer och killar för sig, såklart). Ta med egen tvål, schampo, handduk osv.

Var finns närmaste bankomat?
På konventsområdet, 3-5 minuters promenad från cafeterian/sovsalarna. Fråga i receptionen på NärCon så berättar de var den finns.

Behöver jag ha med en egen dator för att spela några av e-sportspelen, eller konsol för att turnera i TV-spel?
Nej, det gör du inte, vi står för alla hårdvara. Egen gamepad, handkontroll eller mus/tangentbord är däremot ok att ta med!

Hur hittar jag på NärCon-området?
Vi kommer att ha gott om skyltar på plats men du kan även navigera dig runt på området med hjälp av denna karta.

Finns det något telefonnummer jag kan ringa för att prata med någon på NärCon?
Ja! Från och med onsdag 25/7 kl 16:00 kan du ringa till NärCons reception på telefonnummer 076-2200054.